ABD’deki 29 senatörden Biden’a “Türkiye’ye F-16 satışını erteleyin” mektubu
ABD Senatosu NATO Gözlemci Grubu Eşbaşkanları Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Thom Tillis, Önder Biden’a gönderdikleri mektupta, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik protokollerini onaylamakta gecikmesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.
“PROTOKOLLERİN KABUL EDİLMESİ BİRLİĞİ TEHDİT EDER”
Mektupta senatörler, Kongre’nin NATO protokolleri onaylanana kadar Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını düşünmeye başlamaması gerektiği görüşünü dile getirdiler. Senatörler, Rusya’nın Ukrayna işgalini sürdürürken İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının ittifakı daha da güçlendireceğini belirtti.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
ABD senatörleri “Türkiye ile verimli ve karşılıklı yarar sağlayan bir güvenlik ilişkisi ABD’nin çıkarınadır. Hükümetin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin protokolleri onaylamasını bekliyoruz. Protokollerin onaylanmaması veya onay için bir takvim verilmemesi, Rusya’nın Ukrayna işgalini sürdürürken, İttifak birliği tehdit ediyorifadeleri kullandı.
HIZLI HAREKET ETMEK İÇİN TÜRKİYE’Yİ DAHİL ETME ÇAĞRISI
NATO’nun Ukrayna’nın işgali karşısında güçlü bir pozisyon gösterdiğinin altını çizen senatörler, şöyle konuştular: “Putin Ukrayna’yı işgal ettiğinde transatlantik ittifakın parçalanacağını umuyordu, ancak ABD ve müttefikleri benzeri görülmemiş bir birlik ve güç sergiledi.”o yazdı.
ABD’li senatörler, Önder Biden’ı ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, ABD’nin NATO temsilciliği, İsveç ve Finlandiya dahil müttefikleriyle diyaloğu sürdürmeye ve Türkiye’yi transatlantik birliği desteklemek için hızlı harekete geçmeye teşvik etmeye davet etti.
“İSVEÇ VE FİNLANDİYA İYİ İNANÇLA ÇALIŞTI”
Senatörler, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını dile getirmesi üzerine Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde üçlü bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlatarak, şöyle konuştular: “O zamandan beri İsveç ve Finlandiya, uluslararası terörizm ve İsveç ve Finlandiya’nın yanı sıra ABD ve ABD tarafından terör örgütü olarak listelenen PKK ile mücadele çabalarının yoğunlaştırılması da dahil olmak üzere anlaşmada dile getirilen endişeleri gidermek için çalıştı. AB.”o yazdı.
İsveç ve Finlandiya’nın silah ihracatına ilişkin düzenlemeleri gözden geçirmek için bir süreç başlattığını belirten senatörler, geçtiğimiz günlerde İsveç’in savunma sanayiinden Türkiye’ye askeri teçhizat göndermek için ilk ihracat lisanslarından birini verdiğine de dikkat çekti. Finlandiya’nın da örnek teşkil edecek şekilde ihracat lisansı vermeyi düşündüğü belirtildi.
Senatörler, İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin talep ettiği şartları yerine getirmek için iyi niyetli çabalarına ve kaydedilen ilerlemeye rağmen, Türkiye’nin protokolleri onaylamadığını ve protokollerin onaylanmasının değerlendirilmesi için bir takvim vermeyi kabul etmediğini belirttiler.
“NATO PROTOKOLLERİNİN GÖLGE İLİŞKİLERİNİ KABUL ETMİYORUZ”
Mektupta Türkiye, Ukrayna işgali sürerken Rusya’nın maliyetli bir NATO müttefiki olduğunu göstermiş; Ancak Türkiye’nin bu iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamamasının ilgiye gölge düşürdüğü belirtildi.
İsveç ve Finlandiya NATO protokollerini onaylamıyor, “İttifak’ın güvenliğinin yanı sıra Avrupa ve Vladimir Putin’in tehdit etmeye devam ettiği uluslararası dünya düzeni için risk oluşturuyor.”kaydedildi.
“TÜRKİYE PROTOKOLLERİ KABUL ETTİKTEN SONRA KONGRE F-16 SATIŞLARINI DEĞERLENDİRİYOR”
Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışını desteklemesinin ve iki ülkenin iş birliği yaptığı güvenlik önceliklerinin desteklenmesinin demokratik müttefiklerin ortak anlayışına dayandığı belirtildi.
Mektupta, “NATO katılım protokolleri Türkiye tarafından onaylandığında Kongre F-16’ların satışını değerlendirebilir. Ancak protokollerin onaylanmaması satışın sorgulanmasına yol açacaktır.”kelimeler yer aldı.
ABD DIŞ BÖLÜMÜNDEN BELİRTİLEN MEKTUP HAKKINDA AÇIKLAMA
Senatörlerin Başkan Biden’a yazdığı mektup ve Türkiye’ye olası F-16 satışı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın toplantısı Sözcü Ned Price’a soruldu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Lideri Joe Biden’ın geçen yaz Madrid’de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye’ye F-16 satışına takviye verdiğini hatırlattı; Ancak bu konudaki kararların sadece yürütme tarafından alınmadığını, Kongre’nin de bu süreçte söz sahibi olduğunu vurguladı.
F-16’ların satışı konusunda yönetimin takviye kuvvetlerini Kongre’ye ilettiğini, senatörlerin zaman zaman küme olarak duruşunu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.
Ned Price, hem Türkiye hem de Kongre ile diyaloğu sürdürdüklerini belirtti. “Türkiye değerli bir NATO müttefikidir. Uzun yıllardır NATO’da önemli bir rol oynamıştır. NATO’yu güçlendirmeyi hedeflerken, Türkiye ile birlikte çalışmanın yollarını aramaya devam edeceğiz.”dedim.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin rekor sürede ABD Senatosu’nda onaylandığını hatırlatarak, Kongre’de bu konuda partiler üstü çok güçlü bir temel olduğunu vurguladı. gelişmiş askeriyeye sahip ülkeler aynı zamanda gelişmiş bir demokrasiye sahiptir ve İttifakları daha güçlüdür. düzelteceklerini söyledi.